Minden kása elkészíthető gluténmentesen, laktózmentesen! Mindegyik vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kiváltható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel :)
Édesmártás v. gyümölcsmártás
Hozzávalók:
kb 20-25 dkg fagyasztott meggy vagy cseresznye (reszelt alma is lehet)
kb 1-2 ek cukor v. nyírfacukor
1 cs vaníliás cukor
kb 1-2 ek rizsliszt
Elkészítése:
A lisztet 1 ek olajon vagy vajon picit megpirítjuk, majd csomómentesre keverjük a gyümölcs kiolvasztott levével. Beletesszük a gyümölcsöt, ízlés szerint édesítjük, fűszerezzük.
Ha almát is teszünk hozzá, vagy almából készítjük, akkor egy csipet fahéjat is tegyünk bele.
Néhány perc főzés elég!
Tippem: édes galuskával a legfinomabb, de sülthúsokhoz is adhatjuk, ekkor kevésbé édesítsük.
Zabkása 1 tányérnyi adag.
Hozzávalók:
1 bögre rizstej (szójatej vagy sima tej)
2 ek zabpehely
Sűrűn kevergetve néhány perc alatt készre főzzük.
Ízesíthetjük nádcukorral vagy mézzel is, de ha aszalt gyümölcsöket teszünk bele, úgy a legfinomabb.
Ha sósan készítjük, akkor főzésnél csipet sót adjunk a kásához, majd olajon pirítsunk 1 fej vékony karikára vágott hagymát, pici pirospaprikával, vagy zöldfűszerekkel ízesítsük.