Minden étel gluténmentes, laktózmentes és vegetáriánus, se húst, se tojást nem tartalmaz, de tejterméket némelyik receptben találunk, ami el is hagyható, vagy növényivel kiváltható, így mindegyik elkészíthető teljesen állati eredetű mentesen. Minden recept kipróbált, nagyon finom étel :)
Rakott spenót:
Hozzávalók:
1 kisebb jégsaláta
1 adag spenót (fagyasztott is jó)
2-3 gerezd fokhagyma
csipet só, reszelt sajt (parmezán jellegű)
1 nagyobb zellergumó (burgonyával is helyettesíthető)
1 szál sárgarépa
Elkészítés:
A jégsalátát szeletekre vágom, és kevés olajon serpenyőben megpirítom.
Olajon a zúzott fokhagymát és a spenótot kissé megpirítom, csipet sóval és a reszelt sajttal összekeverem.
A zellert megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Rákenem a spenót harmadát, rá a sült jégsalátát, ismét spenót, néhány répakarika, majd a maradék spenót reszelt sajttal megszórom, fólia alatt 15-20 perc alatt készre sütöm.
Rakott karalábé
Hozzávalók:
3-4 nagyobb szem krumpli
2 nagy karalábé
2-3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)
Elkészítése:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya - répa – karalábé – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.
Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
Rakott zöldség
Hozzávalók:
5-6 nagyobb szem krumpli
1 közepes karalábé
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
néhány rózsa karfiol és brokkoli
ízlés szerint 1 nagyobb fej vöröshagyma (el is hagyható)
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek: só, borsikafű, kakukkfű
Elkészítése:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. A kivajazott tepsibe burgonya – a többi vegyesen – burgonya a tetejére. A krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, ízlés szerint egyebekkel.
Alufólia alatt sütöm kb 30-40 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt füstölt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
(Ha besamel mártást készítek, és nyakonöntöm vele az egészet, akkor még finomabb, laktatóbb egytálételt kapok)
Rakott karfiol
Hozzávalók:
3-4 nagyobb szem krumpli
1 szép fej karfiol
kevés brokkoli ízlés szerint
2-3 szál sárgarépa
2-3 gerezd fokhagyma reszelve
fűszerek
Elkészítése:
A hozzávalókat megpucoljuk, felkarikázzuk. Burgonya - répa – karfiol+brokkoli – burgonya.. sorrendben rakjuk a kivajazott tepsibe, majd a krumpli sorokat fűszerezzük sóval, kakukkfűvel, és a reszelt fokhagymával.
Alufólia alatt sütöm kb 30 percet, majd a fóliát leveszem. Reszelt sajttal meghintem a tetejét és aranybarnára sütöm kb 10 perc alatt.
Karfiolfelfújt
Kb fél kg karfiolt rózsáira szedek, és megfőzöm kissé sós vízben.
1/3 részét áttörjük.
2-3 ek vajból, 2-3 ek lisztből és 2-3 dl tejből sűrű fehér mártást készítünk.
Belekeverjük az áttört és az egybehagyott karfiolt is.
Kivajazott, morzsával megszórt jénaiba tesszük, és kb 30 percig sütjük, majd reszelt sajttal megszórjuk és még 10 perc alatt készre sütjük.
Töltött karalábé recept:
Hozzávalók:
2 db karalábé
0,5 dl tejföl
2x5 dkg reszelt sajt (füstölt és trappista)
só, kakukkfű, borsikafű, szerecsendió, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A karalábékat meghámozzuk, "kalapot" vágunk kb: 1/5 - 4/5 arányba és kivájjuk a belsejét. Víz felett puhára pároljuk. Tepsibe rakjuk, megtöltjük a fűszeres sajtos tejföllel (a belsejét apró kockára vágjuk és a töltelékbe keverjük) Annyi időre tesszük a sütőbe, míg megpirul a kalapja melyet megkenünk tejföllel.
Tálaláskor esetes céklával díszítjük. Köretnek (húsokhoz) és önálló ételként is kitűnő.
Rakott krumpli másként recept:
A krumplit, karalábét, hagymát, fehér- és sárgarépát (esetleg zellert) megpucolom, felkarikázom, majd soronként egy tepsibe teszem. Fűszerezem, fólia alatt sütöm majd a fóliát levéve ízlés szerinti öntettel, reszelt sajttal még 10 percig készre sütöm.
Jó étvágyat!